31.05.2014

Babeczki czekoladowe


Moja propozycja na dzień dziecka :). Czekoladowe babeczki z kremem na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i kochanej przez wszystkie dzieci nutelli. Babeczki można posypać kolorową posypką. 








Składniki na 12 babeczek:


  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 g kakao
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 jajka

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, sodę i kakao przesiewamy.
Do dużej misy dajemy masło, cukier, jajka i przesiane składniki. Miksujemy 2 minuty. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 15 -20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli

Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu i ozdabiamy kolorową posypką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly