Babeczki czekoladowe
Moja propozycja na dzień dziecka :). Czekoladowe babeczki z kremem na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i kochanej przez wszystkie dzieci nutelli. Babeczki można posypać kolorową posypką.
Składniki na 12 babeczek:
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 30 g kakao
- 110 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru
- 2 jajka
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, sodę i kakao przesiewamy.
Do dużej misy dajemy masło, cukier, jajka i przesiane składniki. Miksujemy 2 minuty. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 15 -20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 36 %
- 200 g serka mascarpone
- 200 g nutelli
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu i ozdabiamy kolorową posypką.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń