26.05.2014

Murzynek z Baileys


Zapraszam na murzynka. Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli chcecie aby ciasto jadły również dzieci Baileys możecie zastąpić mlekiem. 









Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml Baileys
  • 250 g cukru
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych



Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°.
Masło, mleko, Baileys i cukier umieszczamy w garnuszku. Na małym ogniu podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do misy.

Do mąki dodajemy jajka, powidła i przestudzoną masę. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Przelewamy do formy. 
Pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly