14.05.2014

Sernik z rabarbarem


Pyszny sernik. Słodycz ciasta  równoważy kwaskowatość rabarbaru. Kremowy,delikatny, nie ciężki. Bardzo polecam do wypróbowania.


Składniki na spód:
  • 140 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 żółtko
  • 40 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dno blaszki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy dno foremki, nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Ciasto pieczemy na złoty kolor.
W międzyczasie przygotowujemy ser, rabarbar i kruszonkę.

Składniki na ser:
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g mąki pszennej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy na jednolitą masę.

Rabarbar:
  • 450 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w nieduże kawałki
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Rabarbar mieszamy z cukrem i mąką.

Kruszonka:
  • 20 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
Wszystkie składniki rozcieramy między palcami.

Wykonanie:
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 150 C°.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Sernik pieczemy około 100 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly