Bułeczki maślane z powidłami
Przepyszne bułeczki z powidłem śliwkowym. Pycha.
Miękkie,
delikatne i puszyste.
Składniki na 16 bułeczek:
- 200 g ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml amaretto
- 75 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
- roztrzepane żółtko z 1 łyżką mleka
Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko roztrzepujemy. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę umieszczamy w misie miksera, dodajemy jajko, sól, amaretto, roztopione masło i zaczyn. Miksujemy przy pomocy haka na gładkie elastyczne ciasto ( można zagnieść ciasto ręcznie).
Ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Blaszkę (najlepiej z wysokim rantem) wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat formujemy walec i dzielimy na 16 równych części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na środek kładziemy łyżeczkę powideł i zlepiamy w kształt bułeczki.
Bułeczki układamy w formie w odstępach około 2-3 cm. Odstawiamy przykryte ściereczką do napuszenia ciasta.
Składniki na kruszonkę:
- 30 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 20 g cukru
Wszystkie składniki rozcieramy między palcami.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 190 C°.
Napuszone ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz