06.05.2014

Bułeczki maślane z powidłami

Przepyszne bułeczki z powidłem śliwkowym. Pycha.
Miękkie, 
delikatne i puszyste.





Składniki na 16 bułeczek:

  • 200 g ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml amaretto
  • 75 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe
  • roztrzepane żółtko z 1 łyżką mleka

Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko roztrzepujemy. Odstawiamy na 10 minut. 
Mąkę umieszczamy w misie miksera, dodajemy jajko, sól, amaretto, roztopione masło i zaczyn. Miksujemy przy pomocy haka na gładkie elastyczne ciasto ( można zagnieść ciasto ręcznie).
Ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Blaszkę (najlepiej z wysokim rantem) wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat formujemy walec i dzielimy na 16 równych części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na środek kładziemy łyżeczkę powideł i zlepiamy w kształt bułeczki. 
Bułeczki układamy w formie w odstępach około 2-3 cm. Odstawiamy przykryte ściereczką do napuszenia ciasta.

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy między palcami.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 190 C°. 
Napuszone ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 30 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly