20.05.2014

Babeczki tiramisu


Pyszne muffinki nawiązujące smakiem do słynnego włoskiego deseru. Ciasto bardzo lekkie i puszyste, ma delikatny posmak kawy i likieru. Krem z bitej śmietany i serka mascarpone z likierem migdałowym. Oczywiście oprószone kakaem. 









Składniki na 12 babeczek:

  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 3 łyżki mocnej kawy

Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy likier, kawę i przesianą mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kakao
  • ewentualnie owoce np. borówka, malina

Serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier i likier miksujemy na gęstą masę. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie koła o średnicy 1 cm. Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu ,oprószamy kakaem. Dekorujemy owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly