22.05.2014

Ciasto marmurkowe z wiśniami


Bardzo smaczne zwykłe ciasto. Super komponują się tutaj kwaśne owoce które nadają mu ciekawego charakteru. Ja użyłam wiśni ale mogą być maliny lub drobinki czekolady. 




Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • otarta skórka z cytryny 
  • szklanka wiśni (zapomniałam ile to gramów :) )

Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy do przestudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. 
Masło miksujemy z cukrem na jasny puszysty krem. Cały czas miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy otartą skórkę do drugiej roztopioną czekoladę i owoce. Masy wykładamy na przemiennie do wcześniej przygotowanej formy.
Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly