02.01.2014

Sernik migdałowy


Nowy rok zaczniemy od sernika migdałowego. Pyszny, delikatny, kremowy. Jeden z najlepszych serników. Bardzo polecam.










Składniki na spód:

  • 100 g chrupiących ciasteczek amaretti
  • 100 g ciasteczek digestive
  • 60 g miękkiego masła

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Tortownicę o średnicy 20 cm z zewnątrz szczelnie owijamy podwójnie folią aluminiową. Dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka i masło mielimy w malakserze. Zmielone ciasteczka przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy i dociskamy do dna.

Składniki na masę serową:

  • 720 g twarogu, 3 x zmielonego
  • 200 g śmietany double cream lub śmietany kremówki 36 %
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 łyżki amaretto ( można zwiększyć do 6 łyżek )
  • 3 jajka
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie produkty umieszczamy w dużej misie. Mikserem na małych obrotach miksujemy tylko do połączanie się składników. Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy. Foremkę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym do którego wlewamy wrzącej wody tak aby była do połowy wysokości masy serowej. Sernik pieczemy około 100 minut. Po tym czasie sernik po dotknięciu powinien być sprężysty i ścięty. Jeśli taki nie będzie musi wrócić do piekarnika. 
Po upieczeniu sernik studzimy w tortownicy, najlepiej kilka godzin. Po tym czasie sernik oddzielamy od tortownicy przy pomocy ostrego noża.
Wierzch można posypać prażonymi migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly