13.01.2014

Lemon Drizzle Cake


Ciasto... smaczne, takie biszkoptowe dodatek masła i śmietany sprawia że ciasto jest bardziej wilgotne. Dodatek dużej ilości skórki z cytryny czynią ten wypiek bardzo bogaty w smaku. A syrop na cieście czyni że... nasze buśki się wykrzywiają :) Bardzo nam smakowało, do tego stopnia że upiekłam tego samego dnia to samo ciasto z małymi zmianami. Cytrynę zastąpiłam pomarańczami. 


Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 225 g drobnego cukru 
  • 75 masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • otarta skórka z 3 cytryn
Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C. Małą keksówkę o wymiarach 18cm x 8cm x 8 cm lub tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Przelewamy masę do foremki i pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na syrop:
  • 100 ml wody
  • 75 g cukru
  • sok z 2 cytryn
Gdy ciasto zacznie się rumienić wodę, cukier, sok umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 10 minut.
Gorące nasączamy syropem. Pozostawiamy w foremce aż pochłonie nadmiar płynu. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly