22.01.2014

Oponki drożdżowe


Dzisiaj propozycja na zbliżający się tłusty czwartek. Oponki tym razem drożdżowe. Chociaż moje ulubione to te tradycyjne z białym serem. Bardzo smaczne, puszyste. Najsmaczniejsze polane lukrem cytrynowym.






Składniki na 50-60 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 22 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 75 g masła, miękkiego lub rozpuszczonego i przestudzonego
  • otarta skórka z cytryny
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy niewielkie wgłębienie, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i połowę mleka. Zaczyn podsypać odrobiną mąki i lekko wyrobić palcami aby miał gęstość kwaśnej śmietany. Miskę z zaczynem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośnięcia dodajemy resztę cukru i mleka, dodajemy sól, masło, skórkę z cytryny i jaja. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, jeśli będzie się lepiło dodajemy troszkę mąki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1- 1,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 3-4 cm. Na środku każdego krążka wycinamy otwór o średnicy 1-2 cm.
Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175-180°C. Wrzucamy partiami oponki, smażymy na ciemnozłoty kolor, po czym przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia.

Przestudzone oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly