17.01.2014

Semlor


Przepyszne szwedzkie bułeczki. Pieczone najczęściej w okresie karnawału chociaż w cukierniach są dostępne cały rok. Bardzo polecam.  Pycha, pycha i jeszcze raz pycha.
















Składniki na 16 sztuk:
  • 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 75 g masła, roztopionego przestudzonego
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Mąkę, sól, kardamon przesiewamy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy, odstawiamy na 15-20 minut.
Do mąki dodajemy masło i zaczyn. Wyrabiamy do powstania elastycznego ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 18 równych części (50 g). Z każdej porcji ciasta robimy zgrabne kulki. Układamy na blaszce w sporych odstępach między sobą. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 60 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto brązowy kolor 6-9 minut.
Studzimy.

Składniki na masę migdałową:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej, ekstraktu lub amaretto
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
Wszystkie składniki mieszamy do powstania gęstej masy.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie:

Ostrym nożem odcinamy górną część bułki. 
Na środku spodniej części kładziemy łyżeczkę pasty migdałowej, dookoła niej wyciskamy obręcz z bitej śmietany. Przykrywamy "kapeluszem" i oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly