14.01.2014

Faworki z Nadrenii

Czas karnawału się zaczął. I jak to w tym okresie bywa smażymy w tym okresie
różne pyszności takie jak faworki, oponki i moje ulubione róże karnawałowe. Ale dzisiaj będzie o faworkach. Poniżej prezentuje przepis na bardzo dobre faworki. Faworki są bardzo aromatyczne przez dodatek skórki cytryny. Pycha i tyle. Polecam. :) 



Składniki na około 60 sztuk:

  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki ekstraku z wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej ( ja dodałam jeszcze 35 g ponieważ ciasto było zbyt luźne)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki białego wina
Do stopionego masła dodajemy cukier, ekstrakt, otartą skórkę cytrynową, jajko. Mieszamy. 
Mąkę przesiewamy, dodajemy masę maślaną, sól i białe wino. Wyrabiamy na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około godzinę czasu.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2- 3 mm i wycinamy romby o bokach 4 cm.
Tłuszcz podgrzewamy do 160 °C. Wrzucamy faworki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Gotowe faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym aby ociekły z tłuszczu.
Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly