28.01.2014

Placek drożdżowy z białym serem


Dzisiaj ulubione ciasto mojego taty. Proste, pyszne, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z białym serem. 






Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 570 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 110 g masła,roztopionego i przestudzonego
Formę o bokach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do mleka skruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem roztrzepujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Mąkę,sól, jajka, masło i zaczyn drożdżowy umieszczamy w misie miksera i miksujemy (za pomocą haka) do otrzymania gładkiego elastycznego ciasta ( około 10-15 minut). Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy go ponownie i na lekko oprószonej mąką powierzchni palcami rozciągamy ciasto na kształt dna foremki. Przekładamy ciasto i ponownie odstawiamy przykryte na około 45 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ser.

Składniki na masę serową:
  • 450 g sera białego
  • 1 jajko
  • 100 g cukru (można więcej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 20 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia się składników.

Wykonanie:

Podrośnięte ciasto smarujemy masą serową. Pieczemy w temperaturze 200 C°. około 45- 60 minut, aż ser lekko zbrązowieje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly