04.01.2014

Ciasto cytrynowo- kokosowe


Kwaśna śmietana i wiórki kokosowe oraz skórka z cytryny dają temu szybkiemu i prostemu ciastu wspaniały smak. Pyszne chociaż kruche. Przyda się talerzyk :)


Ciasto które doskonale się przechowuje. W szczelnym pudełku będzie dobry do spożycia przez 8 dni, ale czy wytrzyma tak długo? Również można zamrozić na okres do 3 miesięcy.





Składniki:

  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 115 g wiórków kokosowych
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • otarta skórka z jednej cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy z sodą. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly