06.01.2014

Ciasto ucierane z masłem orzechowym

Dzisiaj zachęcam do upieczenia prostego ciasta z dodatkiem masła orzechowego. Osoby które lubią masło orzechowe będą bardzo bardzo... zadowolone. Osoby które nie lubią tego dodatku na pewno się przekonają do tego składnika. Co do ciasta jest delikatnie słodkie, kto lubi ciasta słodkie powinien podwoić ilość cukru. 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru (w wersji słodkiej 100 g )
  • 175 g masła orzechowego typu "crunchy "
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło orzechowe. Miksujemy. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się składników. 
Masę przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu pierwsze 5 minut studzimy w formie następnie przekładamy na metalową kratkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly