08.01.2014

Ptysie z bitą śmietaną


A u mnie dzisiaj ptysiowo i eklerkowo:) Co do ptysi to ciasto jest bardzo fajne w przygotowaniu nie trzeba go ochładzać. Do ciepłej masy dodajemy jajka i ... wychodzi. Rosną piękne, duże i puszyste. Mniam mniam.














Składniki:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 155 g mąki pszennej
  • 5 średniej wielkości jaj
Piekarnik rozgrzewamy do 200˜°C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż będzie się odklejać od ścianek garnka i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby troszkę przestygło. Następnie zaczynamy miksować. Pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (ciasto można wykładać na papier łyżką ) wyciskamy ptysie pozostawiając sporo miejsca między ptysiami ponieważ bardzo rosną.
Pieczemy około 30 minut w zależności od wielkości ptysi, na złoto brązowy kolor.  Po upieczeniu ptysie studzimy je na metalowej kratce (na dnie można zrobić małą dziurkę to odprowadzi nadmiar pary).
Zimne przecinamy na dwie części.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Śmietanę razem z cukrem i wanilią ubijamy na sztywno. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na spodnią część ptysia i nakładamy wierzchnią część ciasta.
Oprószamy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly