15.01.2014

Orange Drizzle Cake


Tak nam posmakowało ciasto Lemon Drizzle Cake ze postanowiłam upiec to ciasto z małą wariacją zamieniając cytryny, pomarańczami. Ciasto już nie było kwaśne lecz miało słodki delikatny smak pomarańczowy. Jeśli nie lubicie pomarańczy można zastąpić ją np limonką.


Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 225 g drobnego cukru 
  • 75 masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C. Małą keksówkę o wymiarach 18cm x 8cm x 8 cm lub tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Przelewamy masę do foremki i pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na syrop:
  • 100 ml wody
  • 75 g cukru
  • sok z 1 
    pomarańczy
Gdy ciasto zacznie się rumienić wodę, cukier, sok umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
Gorące ciasto nasączamy syropem. Pozostawiamy w foremce aż pochłonie nadmiar płynu. Studzimy na metalowej kratce.




1 komentarz:

  1. Lubię wszystko co ma wartość - szczególnie gdy ta wartość pochodzi z serca człowieka-Wrażliwość
    jest też widoczna nawet jak nie widzę osoby -tylko ją sobie wyobrażam -Takim ludziom trzeba by uchylić nieba - To że nie widzę jak ktoś wygląda - to nawet lepiej -niebo jest wtedy bardziej błękitne
    Tak jak las może być magiczny - tak jak ciasto czy potrawa ma w sobie pewien czar -Tak człowiek muzę być iskierką gwiazd - czy mgiełką - urzekającą - czy rosą na trawie - promieniującą urokiem skarbu
    Wprost z Sezamu - zaklęcie Sezamie otwórz się -Wartością serca człowieka też się cieszę -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly