Orange Drizzle Cake
Tak nam posmakowało ciasto Lemon Drizzle Cake ze postanowiłam upiec to ciasto z małą wariacją zamieniając cytryny, pomarańczami. Ciasto już nie było kwaśne lecz miało słodki delikatny smak pomarańczowy. Jeśli nie lubicie pomarańczy można zastąpić ją np limonką.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 225 g drobnego cukru
- 75 masła, roztopionego i ochłodzonego
- 100 ml śmietany kremówki
- otarta skórka z 2 pomarańczy
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Przelewamy masę do foremki i pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Składniki na syrop:
- 100 ml wody
- 75 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
Gorące ciasto nasączamy syropem. Pozostawiamy w foremce aż pochłonie nadmiar płynu. Studzimy na metalowej kratce.
Lubię wszystko co ma wartość - szczególnie gdy ta wartość pochodzi z serca człowieka-Wrażliwość
OdpowiedzUsuńjest też widoczna nawet jak nie widzę osoby -tylko ją sobie wyobrażam -Takim ludziom trzeba by uchylić nieba - To że nie widzę jak ktoś wygląda - to nawet lepiej -niebo jest wtedy bardziej błękitne
Tak jak las może być magiczny - tak jak ciasto czy potrawa ma w sobie pewien czar -Tak człowiek muzę być iskierką gwiazd - czy mgiełką - urzekającą - czy rosą na trawie - promieniującą urokiem skarbu
Wprost z Sezamu - zaklęcie Sezamie otwórz się -Wartością serca człowieka też się cieszę -