Ciasto cytrynowe z orzechami pekan
Kolejna moja propozycja na przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Bardzo cytrynowe.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 2 jajka
- otarta skórka z 2 cytryn
- 30 ml soku z cytryny
- 120 ml mleka
- 60 g orzechów pekan lub innych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewany z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka dodajemy pojedyńczo za każdym razem miksując na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do równomiernego połączenia się składników. Masę przekładamy do formy. Pieczemy około 45-50 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz