07.01.2014

Ciasto cytrynowe z orzechami pekan


Kolejna moja propozycja na przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Bardzo cytrynowe. 



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny
  • 120 ml mleka
  • 60 g orzechów pekan lub innych

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Mąkę przesiewany z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka dodajemy pojedyńczo za każdym razem miksując na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do równomiernego połączenia się składników. Masę przekładamy do formy. Pieczemy około 45-50 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly