Kremówka


Kremówka nazywana tez napoleonką. Ciasto francuskie przełożone pysznym kremem budyniowym i bitą śmietaną. Pycha.







Składniki na ciasto:
  • arkusz ciasta francuskiego 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
Ciasto wyciągamy na godzinę przed pieczeniem z lodówki. Następnie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części, umieszczamy na blaszkach i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut na złoto brązowy kolor (podczas pieczenia zaglądamy do piekarnika i w razie rośnięcia ciasta ponownie przekłuwamy ciasto widelcem). Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem maślano-budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
200 ml mleka wlewamy do garnuszka dodajemy cukier, kremówkę i cukier waniliowy. Podgrzewamy do zagotowania. W między czasie do reszty mleka dodajemy żółtka i obie mąki, wszystko roztrzepujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy resztę mleka z mąkami. Cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Odkładamy do całkowitego przestygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie do masła dodajemy porcjami zimny budyń. 

Składniki na krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 3- łyżki cukru pudru
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy na puszysty krem.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta francuskiego wykładamy krem maślano- budyniowy. Na wierzchu wykładamy bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Wierzch przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty