28.01.2015

Babeczki kokosowe


Babeczki powstały z myślą o ... zimie i śniegu. Tak tak wiem. Powiecie że co kokos ma wspólnego z zimą. Ale czyż takie babeczki nie wyglądają jak śnieżki. Przynajmniej mi się tak kojarzą. Może dlatego że troszkę tęsknie za taką polską zimą. 





Składniki na 12 babeczek:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu kokosowego lub waniliowego
  • 30 g wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę, ekstrakt i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na masę:
  • 300 ml kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego lub waniliowego
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem na gęsty krem. 

Wykonanie:
Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z ozdobną tylką. Na każdą babeczkę wyciskamy porcję kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.




2 komentarze:

Printfriendly