19.01.2015

Babeczki czekoladowe z kremem miętowym


Pyszne czekoladowe babeczki, wilgotne i puszyste z kremem miętowym na bazie mascarpone i kremówki. Jeśli jesteście fanami takich smaków możecie zwiększyć ilość ekstraktu miętowego. Dla mnie było go w sam raz. 




Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy pojedynczo jajka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, mleko i ekstrakt. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 100 g mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego
  • zielony barwnik (około 1 kropli)

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu. Ozdabiamy np rozpuszczoną czekoladą (przestudzoną) i czekoladkami miętowymi.


2 komentarze:

  1. Smak na pewno bardzo orzeźwiający -Czy można dodać jakiś likier miętowy ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly