26.01.2015

Churros


Churros to nic innego jak ciasto ptysiowe smażone na głębokim oleju. Ale muszę przyznać że są pyszne jeszcze ciepłe oprószone drobnym cukrem z cynamonem lub moczone w sosie czekoladowym. Na zimno też są pyszne. Bardzo polecam. 










Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 225 ml wody
  • 85 g masła
  • 3 duże jajka lub 4 małe
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Mąkę pszenną i sól przesiewamy.W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż masa będzie się odklejać od ścianek garnka i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby troszkę przestygło. Zaczynamy miksować. Pojedynczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników.
Olej rozgrzewamy w dużym rondelku do 180-190 C.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki wyciskamy prosto do oleju długie wężyki na długość około 10-12 cm. Każdą część odcinamy nożyczkami. Smażymy churrosy na złoty kolor, odcedzamy na papierze kuchennym następnie oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.




2 komentarze:

  1. Barddzo fajne ciasteczka, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie pyszne :) Koniecznie kiedyś musisz spróbować.

      Usuń

Printfriendly