06.01.2015

Torcik cytrynowy


Dzisiaj zapraszam na torcik cytrynowy.  Biszkopt cytrynowy z mas na bazie mascarpone i kremówki z lemon curd. Pyszny.




Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
Jajka z cukrem ubijamy na jasny puszysty krem. Gdy masa jajeczna zgęstnieje dodajemy porcjami mąkę, za każdym razem delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie.

Składniki na krem cytrynowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 150-200 g lemon curd
Wszystkie składniki ubijamy na gęsty krem.

Składniki do nasączenia:
  • 1/3 szklanki wody z sokiem z cytryny
  • 1 kieliszek wódki cytrynówki (można użyć czystej)
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od formy. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. 
Blaty nasączamy. Pierwszy blat kładziemy na paterze smarujemy porcją kremu. Przykrywamy blatem ciasta ,ponownie smarujemy kremem, kładziemy krążek ciasta. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wierzch można ozdobić rozetkami wyciśniętymi za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką natomiast boki można osypać prażonymi płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly