Torcik cytrynowy
Dzisiaj zapraszam na torcik cytrynowy. Biszkopt cytrynowy z mas na bazie mascarpone i kremówki z lemon curd. Pyszny.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 80 g cukru
- otarta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubijamy na jasny puszysty krem. Gdy masa jajeczna zgęstnieje dodajemy porcjami mąkę, za każdym razem delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie.
Składniki na krem cytrynowy:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 150-200 g lemon curd
Wszystkie składniki ubijamy na gęsty krem.
Składniki do nasączenia:
- 1/3 szklanki wody z sokiem z cytryny
- 1 kieliszek wódki cytrynówki (można użyć czystej)
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od formy. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.
Blaty nasączamy. Pierwszy blat kładziemy na paterze smarujemy porcją kremu. Przykrywamy blatem ciasta ,ponownie smarujemy kremem, kładziemy krążek ciasta. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wierzch można ozdobić rozetkami wyciśniętymi za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką natomiast boki można osypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz