31.01.2015

Ciasto Shrek


Powiem Wam że pierwszy raz próbowałam Kubusia zielonego chociaż wiele razy gościł w Naszym domu. Zawsze zajmowały się Nim moje dzieci :) Chociaż nie jestem fanką takich ciast przyznam się bez bicia że ciasto mi smakowało. A mój mąż był bardzo zadowolony :)


Składniki na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 C. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy żółtka i olej. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na zieloną masę:

  • 900 ml zielonego Kubusia
  • 3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania galaretki zielonej


W szklance soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy. Wlewamy do gorącego soku budynie. Mieszamy aby nie powstały grudki. Gorącą masę wylewamy na zimny biszkopt.

Składniki na białą masę:

  • 400 ml śmietany 36 %
  • 1 opakowanie zielonej galaretki 
  • 2 opakowania delicji

Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy. 
Masę wlewamy na delicje. Wyrównujemy.

Warstwa wierzchnia:

  • 2 galaretki zielone

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na białą masę.
Wstawiamy do lodówki. Po około 4 godzinach będzie gotowe o krojenia.
Ciasto najlepiej kroi się gorącym nożem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly