Toffi popcorn
Dzisiaj zapraszam na coś co dla mnie było całkowitą nowością. A mianowicie na popcorn na słodko. Tyle razy idąc między półkami w sklepie widziałam popcorn z masa toffi ale zawsze uważałam to za jakieś dziwactwo. Jakie było zdziwienie gdy spróbowałam i... mi posmakowało :) Musze teraz przyznać że taki popcorn na słodko jest pyszny. Pieczenie w piekarniku nadaje popcornowi chrupkości jeśli wolicie klejącą wersję można pominąć ten etap.
Składniki:
- 100 g ziaren popcornu
Przygotowujemy popcorn. Na dużą patelnie nalewamy łyżkę oleju wsypujemy ziarna kukurydzy i przykrywam pokrywką. Patelnie umieszczamy na ogniu. Podgrzewamy aż do wystrzelenia wszystkich ziaren. Popcorn przekładamy do dużej misy.
Składniki na masę toffi:
- 100 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki golen syrup lub miodu
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Wykonanie:
Masą polewamy popcorn. Mieszamy do całkowitego pokrycia masą popcornu.
Wszystko przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozkładamy na całej blaszce. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 C. W połowie czasu blaszkę wyciągamy z piekarnika wszystko mieszamy i ponownie umieszczamy w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz