05.01.2015

Tort orzechowy


Po tak długiej nieobecności zapraszam na torcik orzechowy. Jest pyszny. Biszkopt kakaowy wzbogacony kawą która nadaje biszkoptowi ciekawego posmaku a do tego krem orzechowy. Pycha. Bardzo polecam ponieważ każda pora roku dobra jest na torcik orzechowy :)







Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • łyżka kawy w proszku
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 20 -22 cm

wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia,kakao i kawę przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Gdy masa jajeczna już zgęstnieje dodajemy partiami przesianą mąkę za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy w formie. 

Składniki na krem:
  • 200 g orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru 
  • 125 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
Orzechy mielimy w blenderze. Cukier i mleko umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i mleko zagotuje. Wsypujemy orzechy, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Masło ucieramy na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy partiami orzechy.

Dodatkowo do nasączenia:
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty
  • kieliszek rumu lub innego alkoholu
Herbatę mieszamy z alkoholem.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.

Wykonanie:
Po całkowitym ostudzeniu biszkopt delikatnie oddzielamy nożykiem od tortownicy. Dzielimy na trzy równe blaty.
Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy, smarujemy częścią kremu orzechowego. Przykrywamy krem blatem ciasta, ponownie nasączamy, smarujemy kremem. Krem ponownie przykrywamy blatem ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Wierzch polewamy płynną czekoladą i osypujemy orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly