15.01.2015

Ciasto marchewkowe


Dzisiaj chcę Was zachęcić do upieczenia ciasta marchewkowego. Jest przepyszne, wilgotne z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich które nadają tutaj fajnej tekstury, na pewno nie powinno ich zabraknąć. Pamiętajcie aby przed dodaniem marchewki odcisnąć ją z nadmiaru soku.

Równie ważnym dodatkiem jest krem z serkiem kremowym który nadaje  ciastu charakteru. 
Z czystym sumieniem polecam.


Składniki:
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 260 g startej i odciśniętej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C . Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki cienko smarujmy masłem. Mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy. Jajka i cukier ubijamy na jasną puszystą masę. Ciągle ubijając wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 40- 45 minut do suchego patyczka. Studzimy ciasto na metalowej kratce.

Składniki na krem:
  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g serka kremowego typu philadelphia (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy serek. Obroty miksera zmniejszamy i porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy masło i serek wchłoną cały cukier  zwiększamy obroty miksera i miksujemy jeszcze około 30 sekund.

Wykonanie:
Na zimne ciasto wykładamy krem. Wierzch ozdabiamy np posiekanymi orzechami.



1 komentarz:

Printfriendly