Ciasto marchewkowe
Dzisiaj chcę Was zachęcić do upieczenia ciasta marchewkowego. Jest przepyszne, wilgotne z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich które nadają tutaj fajnej tekstury, na pewno nie powinno ich zabraknąć. Pamiętajcie aby przed dodaniem marchewki odcisnąć ją z nadmiaru soku.
Równie ważnym dodatkiem jest krem z serkiem kremowym który nadaje ciastu charakteru.
Z czystym sumieniem polecam.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 125 ml oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 260 g startej i odciśniętej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C . Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki cienko smarujmy masłem. Mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy. Jajka i cukier ubijamy na jasną puszystą masę. Ciągle ubijając wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 40- 45 minut do suchego patyczka. Studzimy ciasto na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 60 g miękkiego masła
- 80 g serka kremowego typu philadelphia (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy serek. Obroty miksera zmniejszamy i porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy masło i serek wchłoną cały cukier zwiększamy obroty miksera i miksujemy jeszcze około 30 sekund.
Wykonanie:
Na zimne ciasto wykładamy krem. Wierzch ozdabiamy np posiekanymi orzechami.
Ale piękne po przekrojeniu :>
OdpowiedzUsuń