12.01.2015

Kanelbulle


Pyszne delikatne drożdżowe ciasto z nutką kardamonu który Skandynawowie uwielbiają dodawać do wszelkiego rodzaju słodkości dodaje ciastu fajnego smaku do tego dużo cynamonu, płatki migdałowe i cukier perlisty (w żadnym razie z niego nie rezygnujcie). Najlepsze jeszcze ciepłe ale zimne też są wspaniałe.







Składniki na około 20 bułeczek:
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 85 g cukru
  • 525 g mąki pszennej
Mleko i masło podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Gdy mleko lekko przestygnie dodajemy drożdże i dwie łyżki mąki. Roztrzepujemy i odstawiamy na 10 minut.
Do misy mikser wsypujemy mąkę pszenną i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy. Miksujemy przy pomocy haka aż masą będzie jednolita i elastyczna (ciasto można zagnieść ręcznie).
Misę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Składniki na nadzienie:
  • 40 g masła
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 jajko, roztrzepane
  • płatki migdałowe
  • cukier perlisty
Masło roztapiamy. Cukier i cynamon łączymy np w małej miseczce.

Wykonanie:
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C.
Gdy ciasto już podrosło przekładamy go na lekko oprószony blat mąką. Lekko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o bokach 25 x 45 cm.
Wierzch smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciasto zwijamy jak roladę. Dzielimy na 20 równych części. 
Bułeczki układamy na blaszkach w sporych odstępach, odkładamy przykryte lnianą ściereczką na około 20 minut do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałowymi. Pieczemy około 8-10 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce.




2 komentarze:

Printfriendly