Kremówka
Kremówka nazywana tez napoleonką. Ciasto francuskie przełożone pysznym kremem budyniowym i bitą śmietaną. Pycha.
Składniki na ciasto:
- arkusz ciasta francuskiego
Ciasto wyciągamy na godzinę przed pieczeniem z lodówki. Następnie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części, umieszczamy na blaszkach i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut na złoto brązowy kolor (podczas pieczenia zaglądamy do piekarnika i w razie rośnięcia ciasta ponownie przekłuwamy ciasto widelcem). Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem maślano-budyniowy:
- 250 ml mleka
- 75 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie do masła dodajemy porcjami zimny budyń.
Składniki na krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 3- łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Na pierwszy blat ciasta francuskiego wykładamy krem maślano- budyniowy. Na wierzchu wykładamy bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Wierzch przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Ale dostojna! :>
OdpowiedzUsuń:) Dziękuje
UsuńSame pyszności u Ciebie a wlaśnie mam ochotę na ciasto z maaaaaasą :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że na jakieś z mojego bloga. Będzie mi bardzo miło. :)
Usuń