24.10.2013

Victoria sponge cake


Kto nie słyszał o tym angielskim klasyku?.... chyba wszyscy słyszeli :) Ja dzisiaj zapraszam na ciasto i zdziwicie się jakie jest łatwe w przygotowaniu. Zdradzę że wszystkie składniki tego ciasta miksuje się jednocześnie. A więc coś dla każdego.Ciasto najczęściej przekłada się dżemem truskawkowym lub malinowym. Można również przełożyć bitą śmietaną.  Przepis Mary Berry z książki 100 Cakes and Bakes z małą modyfikacją. 



Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno dwóch foremek o średnicy 20 -22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy dokładnie masłem.

Wszystko składniki umieszczamy w misie i miksujemy około 2 minuty do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielamy między dwie foremki. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przez chwilkę zostawiamy w foremkach, następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. 

Dodatkowo:
  • pół słoiczka ulubionego dżemu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęsty krem.

Wykonanie:
Ciasto należy posmarować dżemem na to wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim plackiem. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly