16.10.2013

Jabłecznik na biszkopcie


Jak już na pewno wiecie uwielbiam ciasta z jabłkami. Dzisiaj kolejna moja propozycja :) Oj przestało właśnie padać bo u nas pogoda okropna. Pada deszcz, szaro, zimno pogoda wręcz okropna. Zostaje pocieszać się jabłecznikiem. A jednak znowu pada :( a to mało powiedziane. No cóż. Chodź do mnie mój placusiu.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 90 g przesianej mąki
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka umieszczamy w misie razem z cukrem ubijamy na gęstą puszystą masę, po czym partiami dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy 15 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na warstwę wierzchnią:
  • 750 g kwaskowatych jabłek
  • 450 g soku jabłkowego
  • 60 g cukru
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy na cieniutkie plasterki.
Budyń rozprowadzamy w 5 łyżkach soku z jabłek. Resztę soku zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozprowadzony budyń. Gotujemy. Do gotującego się budyniu dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Całość gotujemy 3 minuty, często mieszając.Masę studzimy.

Wykonanie:

Schłodzony biszkopt wyjmujemy z formy. Usuwamy papier. Następnie ponownie umieszczamy biszkopt w tej samej foremce. Na wierzch wykładamy masę budyniową z jabłkami. Równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na min 3 godziny.

Wierzch można ozdobić bitą śmietaną i wiórkami  czekoladowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly