09.10.2013

Cherry Cake


Jest to jedno z klasycznych prostych w wykonaniu ciast angielskich serwowanych z popołudniową herbatką. Jedno z moich ulubionych odkąd zamieszkałam w Anglii. Często kupowałam go w sklepie, teraz sama je piekę :).

Aby zapobiec opadnięcia owoców podczas pieczenia na dno należy kandyzowane czereśnie opłukać zimną wodą a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. A najlepsze rekomendacja jest taka że mój mąż spakował połowę ciasta do pracy.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g kandyzowanych czereśni pokrojonych na ćwiartki

Okrągłą foremkę o średnicy 18 -20 cm smarujemy masłem dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C°.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. 
Dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu dodajemy cząstki czereśni. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 -90 minut do tzw suchego patyczka. Pierwsze 10 minut studzimy w foremce następnie przekładamy na metalową kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly