29.10.2013

Bezowe duszki

Trzecia  i chyba ostatnia już moja propozycja na Halloween. Jeśli lubicie bezy to coś dla Was i na pewno spodoba się dzieciom. Zdradzę że przydadzą się do ciasta czekoladowego ale to już w następnym poście.






Składniki na około 20 bez:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 225 g cukru pudru
  • cukrowe oczka o srebrnym kolorze
Płaską formę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piekarnik nagrzewamy do 100 °C.
Cukier puder przesiewamy.
Jajka i sól umieszczamy w misie miksera i miksujemy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna małymi partiami dodajemy cukier puder (ciągle miksując). Po dodaniu całej ilości cukru miksujemy do momentu aż masa będzie szkląca. Powinno to zająć około 7-8 minut.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą o średnicy 1 cm (można bezę wyłożyć łyżką ) i wyciskamy spiralki. W bezy lekko wciskamy srebrne cukiereczki jako oczka. 
Suszymy około 2 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly