25.10.2013

Ciasteczka z dżemem na patyczkach


Moja pierwsza propozycja na Halloween chociaż nie tylko bo zamiast głów dyń można zrobić przeróżne kształty. Wczoraj wszyscy mieliśmy niesamowitą frajdę bawiąc się i jedząc te ciasteczka. Tak tak wiem jedzeniem się nie bawi :) Ale wyszedł nam mini teatrzyk kukiełkowy. Troszkę jest przy nich pracy ale warto. Jeśli nie macie patyczków zawsze możecie je pominąć.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • ulubiony dżem
  • roztrzepane białko
  • patyczki (można pominąć)
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Możemy ciasto również zagnieść ręcznie. 
Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym blacie na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciasteczka.
Połowę kształtów układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Boki spodnich ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Umieszczamy patyczek. Na środku wykładamy łyżeczkę dżem. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Boki dookoła lekko dociskamy palcem lub widelcem.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly