Ciasteczka z dżemem na patyczkach
Moja pierwsza propozycja na Halloween chociaż nie tylko bo zamiast głów dyń można zrobić przeróżne kształty. Wczoraj wszyscy mieliśmy niesamowitą frajdę bawiąc się i jedząc te ciasteczka. Tak tak wiem jedzeniem się nie bawi :) Ale wyszedł nam mini teatrzyk kukiełkowy. Troszkę jest przy nich pracy ale warto. Jeśli nie macie patyczków zawsze możecie je pominąć.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- ulubiony dżem
- roztrzepane białko
- patyczki (można pominąć)
Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym blacie na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciasteczka.
Połowę kształtów układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Boki spodnich ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Umieszczamy patyczek. Na środku wykładamy łyżeczkę dżem. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Boki dookoła lekko dociskamy palcem lub widelcem.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz