17.10.2013

Wafelki z galaretką

Dzisiaj wafelki.  Wspomnienie dzieciństwa. Nie jadłam ich bardzo bardzo dawno. Chociaż pierwszy raz robiłam z galaretką. U nas w rodzinnym domu zawsze na stole były czekoladowe.
Przepis spisany na karteczce zawsze przekładany z kąta w kąt.

Składniki:
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki
  • 1 opakowanie wafli

Śmietanę, masło, cukier umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy. Tężejącą masę przekładamy wafle. Obciążamy i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc w chłodne miejsce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly