10.10.2013

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem


Ostatnio u mnie same proste i szybkie ciasta. Ale to nie oznacza że są mniej smaczne od tych wymyślnych i praco chłonnych. Tak jest i w tym wypadku proste szybkie i pyszne. A ten aromat w domu podczas pieczenia... . 
Możecie zamiast formy jakiej ja użyłam upiec ciasto np w formie na babki i będzie świetnie pasowała na święta wielkanocne.



Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 100 g śmietany kremówki
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki likieru cytrynowego

Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 175 C°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na gładką puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę i śmietanę miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok i skórkę otartą z limonki i cytryny do drugiej części dodajemy mak i likier. 
Do keksówki na przemiennie dodajemy po łyżce ciasta. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.




2 komentarze:

  1. Czar można dostrzec w przyrodzie- ale czasami ktoś potrafi tak zauroczyć -tworząc ciasto -(chyba nie tylko dla siebie)-Zaraz inna aura w koło- nawet jesienią -przed zimą - Warto aby i Pani sobie samej też poprawiła nastrój - patrząc na swoje wypieki- Takie ciasto to namiastka wiosny- która przyjdzie kiedyś -za jakiś czas-

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie piękne komentarze nastrój poprawiają :) a ostatnio bardzo się przydają. Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly