14.10.2013

Ciasto kokosowo - wiśniowe


To ciasto dołączyło do listy moich ulubionych ciast. A nawet się zastanawiam czy nie zajęło zaszczytnego pierwszego miejsca. Słodycz równoważona kwaskowatymi wiśniami. Pycha.





Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiego masła
  • 350 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 5 jaj
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g wiórków kokosowych ( 3 łyżki odkładamy na posypanie ciasta)
  • 2,5 - 3 szklanki wiśni (u mnie mrożone)

Formę o bokach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C .
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z 200 g cukru na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy imbir oraz pojedyńczo jajka.
Następnie partiami dodajemy mąkę, mleko oraz kokos.Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy wiśnie lekko wciaskając je w ciasto.
Resztę cukru mieszamy z 3 łyżkami kokosu i posypujemy nim równomiernie ciasto. Ciasto pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.





1 komentarz:

Printfriendly