27.10.2013

Babeczki podwójnie czekoladowe

Druga propozycja na Halloween. Bardzo fajnie  babeczki ułożone jedne przy drugich. 
Wyglądają jak straszny las :) Bardzo dobre o czym świadczy fakt pozostawienia dzieci z babeczkami na chwilę bez nadzoru. 
Zostały 3 :( .

Składniki na 15 babeczek:

  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 190 g chipsów czekoladowych lub pokrojonej w kostkę czekoladę
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami. 
Mąkę przesiewamy z sodą i kakaem. Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy mleko, śmietanę oraz przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy czekoladę i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25- 30 minut do tzw suchego patyczka. Pierwsze 10 minut studzimy w foremce następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • skruszone ciastka oreo
Śmietankę z czekoladą podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Często mieszamy. Gdy zgęstnieje smarujemy wierzch zimnych babeczek po czym posypujemy skruszonymi ciasteczkami oreo.

Do wykonania ozdób:

Drzewka:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką na papier do pieczenia w kształty drzewek.

Duszki i kości:
  • biała masa cukrowa
  • czekolada gorzka lub odrobina czarnego lukru na oczy i usta duszków
Z masy lepimy duszki i kości. Duszką wyciskamy z rozpuszczonej czekolady lub lukru oczy i usta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly