Babeczki podwójnie czekoladowe
Druga propozycja na Halloween. Bardzo fajnie babeczki ułożone jedne przy drugich.
Wyglądają jak straszny las :) Bardzo dobre o czym świadczy fakt pozostawienia dzieci z babeczkami na chwilę bez nadzoru.
Zostały 3 :( .
Składniki na 15 babeczek:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g drobnego cukru
- 100 g ciemnego cukru muscovado
- 2 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 190 g chipsów czekoladowych lub pokrojonej w kostkę czekoladę
Mąkę przesiewamy z sodą i kakaem. Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy mleko, śmietanę oraz przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy czekoladę i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25- 30 minut do tzw suchego patyczka. Pierwsze 10 minut studzimy w foremce następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 50 ml śmietany kremówki
- skruszone ciastka oreo
Do wykonania ozdób:
Drzewka:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Duszki i kości:
- biała masa cukrowa
- czekolada gorzka lub odrobina czarnego lukru na oczy i usta duszków
Komentarze
Prześlij komentarz