31.10.2013

Najlepsze ciasto czekoladowe


Dzisiaj zapraszam na najlepsze ciasto czekoladowe. Jest ... po prostu w sam raz. Musicie wypróbować. Czekoladowe polewa w moim wypadku była bo już jej nie ma :( z czekolady gorzkiej . Użyłam takiej ponieważ dodatek duszkowych bezików nadał dużej słodyczy. I było w sam raz. Jeśli nie lubicie gorzkiej można zastąpić ją czekoladą mleczną. 






Składniki na ciasto:
  • 135 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 30 g mielonych migdałów
  • 135 g niesolonego masła
  • 135 g drobnego jasnego brązowego cukru trzcinowego, lub zwykłego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki golden syrupu lub miodu
  • około 45 ml wody 
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę pszenną, kakao, proszek i sól przesiewamy. Dodajemy mielone migdały i lekko mieszamy.
Masło z cukrem ucieramy na puszystą jasną masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy golden syrup i przesianą mąkę z zmielonymi migdałami. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodajemy wody partiami. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej lejącej masy.
ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35- 40 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 90 ml śmietany kremówki 
  • 30 g miodu
  • 40 g miękkiego masła 
  • 25 ml wysoko procentowego alkoholu lub ekstraktu z wanilii (ja pominęłam ze względu na dzieci )
Czekoladę łamiemy na kawałki do miski.Śmietanę podgrzewamy z masłem i miodem na małym ogniu do momentu roztopienia się masła, ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną masą polewamy ciasto (z biegiem czasu masa będzie się robiła coraz gęstsza)

Dodatkowo :
  • kilka bez
Wierzch ciasta można ozdobić bezami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly