04.10.2013

Tort waniliowy


Przedstawiam tort który upiekłam na  8 urodziny mojego Stasia. Jest to najzwyklejszy biszkopt przełożony moim ulubionym kremem maślanym. Krem jest niezawodny. Bardzo fajnie się nim wyciska wszelkiego rodzaju wzorki szprycą.






Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • łyżka ekstraktu z wanilii
Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy nie smarujemy niczym.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC 
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy naprawdę sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i po łyżce dodajemy cukier dalej ubijając. Mąki mieszamy, bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty.

Składniki na maślany krem szwajcarski:
  • 7 białek
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 455 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Białka, cukier i sól umieszczamy w misie. Misę ustawiamy nad kąpielą wodną. Białka z cukrem ciągle mieszamy aż całkowicie cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając odrobinę białka między palcami). Gdy białka będą gorące zdejmujemy je znad gorącej wody i zaczynamy miksować (może to zając około 10 minut). Miksujemy do momentu aż beza będzie zimna i błyszcząca. Zmieniamy końcówki miksera na mieszające.
Stopniowo dodajemy małymi partiami masło. Masa na początku podczas miksowania będzie bardzo rzadka ale po chwili otrzymamy gęsty krem. Teraz dodajemy ziarenka z wanilii.

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:

Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Nasączamy go ponczem. Wierzch blatu smarujemy dżemem porzeczkowym oraz 2-3 łyżkami kremu. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Ponczujemy. Smarujemy dżemem i kremem. Na wierzchu umieszczamy ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą kremu. Pozostały krem rozdzielamy( na tyle części ile chcemy użyć kolorów ). Do każdej dodajemy odrobinę barwnika ( najlepiej dodawać stopniowo bardzo małe ilości wtedy łatwiej będzie nam uzyskać odpowiedni kolor). Szprycą z ozdobną końcówką wyciskamy rozetki.Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly