12.02.2014

Torcik czekoladowy z truskawkami


Pyszny torcik. Mocno czekoladowy z lekko wyczuwalnym aromatem kawy. Jeśli macie ochotę i oczywiście truskawki możecie plasterki poukładać między blatami ciasta. Jeśli truskawek nie posiadacie (nie ta pora roku) torcik możecie ozdobić samymi serduszkami z białej czekolady. Pamiętajcie o użyciu dobrej jakości czekolad.


Składniki na ciasto
:


  • 115 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 25 g kakao
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy

Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Dno foremki o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z sodą i kakaem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kawę, miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce. Po całkowitym wystudzeniu z ciasta wycinamy kształt serca i przecinamy ciasto na dwa równe blaty.

Składniki na krem:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia się masła. Odkładamy do momentu aż będzie gęsta jak krem do smarowania kanapek.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterze. Smarujemy go 1/3 częścią kremu.Teraz można dodać truskawki. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Ozdabiamy truskawkami i serduszkami z białej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly