04.02.2014

Biszkopt z lemon curd


Zapraszam na szybkie i proste ciasto. Biszkopt z masą maślaną i lemon curd. Powiedziałabym że to ciasto bez tłuszczowe ale masa maślana nadrabia zaległości ciasta no i jeszcze lemon curd gdzie też tłuszcz jest :( Ale smak rekompensuje wszystkie kalorie. 


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki nie smarujemy. Białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, ciągle miksując dodajemy żółtka i po łyżce cukier. Miksujemy do momentu wykorzystania cukru.
Mąkę przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy.
Pieczemy na złoty kolor do tzw suchego patyczka. Studzimy. Gdy biszkopt będzie już zimny oddzielamy boki za pomocą ostrego nożyka. Biszkopt przecinamy na 2 części (można na 3 ponieważ masy wystarczy na posmarowanie 2 blatów).

Składniki na masę maślaną :
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-3 łyżek mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą puszystą masę.

Dodatkowo:
  • 1/2 - 3/4 słoiczka lemon curd
  • drobny cukier do posypania wierzchu lub cukier puder
Wykonanie:

Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Biszkopt smarujemy kremem, na krem wykładamy lemon curd. Na lemon curd kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch posypujemy cukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly