17.02.2014

Sernik rumowy z wiśniami


Sernik bardzo delikatny, puszysty, kremowy. W sam raz słodki (jeśli lubicie bardzo słodkie serniki należy spróbować masę i w razie konieczności dodać więcej cukru). Do masy serowej nie dodajemy ubitych białek to zapobiegnie wyrastaniu sernika a później jego popękaniu. Co do wiśni to użyłam mrożonych tylko wtedy należy pamiętać aby je wcześniej odmrozić na papierowym ręczniku, a wtedy sernik nie zabarwi się na czerwono. Niestety nie mam zdjęcia z przekroju ponieważ zdjęcia robiłam gdy sernik nie był jeszcze wystudzony.







Składniki na ciemne ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g cukru

Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia  (boki nie smarujemy). Piekarnik rozgrzewamy do 170 C °.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do połączenia się składników aż ciasto będzie przypominało z wyglądu kruszonkę.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera białego
  • 5 jajek , białka i żółtka osobno
  • 230 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki rumu 

Ser mielimy w malakserze (lub 3 razy w maszynce do mielenia mięsa).
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło, ucieramy. Następnie dodajemy ser, mąki, rum i białka (białek nie ubijamy). Miksujemy do momentu połączenia się składników. 

Dodatkowo:

  • 250-300 g wiśni

Wykonanie:

Na dno blaszki wysypujemy 2/3 części ciemnego ciasta. Wyrównujemy i delikatnie ugniatamy. Wylewamy masę serową. Potrząsamy foremką aby ser równomiernie się rozłożył w formie. Na wierzch sera układamy wiśnie (dziurkowaną częścią do góry). Posypujemy równomiernie ciemnym ciastem.
Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie najlepiej całą noc w zimnym miejscu lub kilka godzin w lodówce. Aby uwolnić sernik z formy brzegi oddzielamy ostrym nożykiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly