25.02.2014

Pączki różane- pieczone


Coś specjalnie dla osób które liczą kalorie. Pączki pieczone w piekarniku a więc odpadają kalorie którymi nasiąkają pączki podczas smażenia. Może to niewiele ale zawsze coś. 
Pączki które bardziej przypominają w smaku bułeczki maślane. A ten aromat różany... Jeśli nie macie ekstraktu różanego można zastąpić go każdym innym. Pączki w poniższym przepisie pączki napełniane są po upieczeniu natomiast ja nadziałam pączki marmoladą przed smażeniem.

Pytając mojego męża o ocenę pączków powiedział "dobre, mięciutkie, puszyste, smakiem przypominają pączka i bułeczkę "

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka ekstraktu różanego

Dodatkowo:

  • marmolada różana

Mąkę przesiewamy do misy miksera. Masło roztapiamy, odstawiamy.
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki, robimy zaczyn. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15- 20 minut.
Do mąki dodajemy jajko, żółtka, ekstrakt, masło oraz zaczyn. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (można ciasto zagnieść ręcznie). Misę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 6 cm. *
Krążki ciasta układamy na blaszce w sporych odstępach. Odstawiamy do napuszenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Pieczemy pączki około 15 minut na złoto brązowy kolor.
Zimne pączki napełniamy marmoladą przy pomocy szprycy.

*jeśli chcemy nadziać pączki przed smażeniem to krążki lekko rozciągamy, nakładamy łyżeczkę marmolady i sklejamy jak bułeczkę. Odkładamy na blaszkę do napuszenia. Pieczemy.

Składniki na lukier:

  • 1 łyżeczka ekstraktu z róży
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • opcjonalnie barwnik spożywczy różowy
Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie lukier.
Chłodne pączki moczymy w lukrze.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly