11.02.2014

Babeczki devil's food cake


Kolejna propozycja na Walentynki. Jedno z najbardziej znanych ciast czekoladowych na świecie. U mnie pieczone w postaci muffinek ale można upiec jako ciasto w jednej formie wtedy należy piec dłużej do suchego patyczka. Muffinki bardzo kakaowe, olej nadaje muffinką wilgotności, masło śmietankową teksturę i pamiętajcie o użyciu dobrej jakości kakao. Wasza druga połówka na pewno będzie zadowolona.



Składniki na 12 babeczek:

  • 60 g kakao
  • 125 ml wrzącej wody
  • 60 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 ml oleju
  • 135 g ciemnego brązowego cukru
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę przesiewamy z sodą.
Kakao zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy. Dolewamy mleka i powtórnie mieszamy do połączenia się składników. Odkładamy.
Masło, olej, cukry i ekstrakt miksujemy na jasną masę. Następnie ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy mąkę oraz masę kakaową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 18-23 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.
Kremem smarujemy wierzch muffinek. Posypujemy kolorowymi cukiereczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly