Kawowe pączki
Składniki na około 24 pączki:
- 125 ml ciepłego mleka
- 12 g drożdży świeżych
- 40 g jasnego brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki sol
- 350 g mąki chlebowej
- 1 jajko
- 5 łyżek gorącej mocnej kawy
- 25 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Do mleka dodajemy drożdże, cukier, i łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy sól, jajko, kawę, zaczyn i masło. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę ( ciasto można również zagnieść ręcznie ). Odkładamy ciasto na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy chwilę. Rozwałkowujemy na grubość około 8 mm, wycinamy koła o średnicy 5 cm. Skrawki ciasta powtórnie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy koła.
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy do 180 C°. Gdy olej będzie gorący smażymy pączki na lekko brązowy kolor z obu stron. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki do pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Chłodne pączki smarujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz