24.02.2014

Kawowe pączki

Pączki przygotowałam z myślą o dorosłych ponieważ uważałam że smaki kawy nie są lubiane przez dzieci. I tu błąd. Jakże się pomyliłam, ponieważ najbardziej to właśnie im smakowały. Pączki najsmaczniejsze w dzień przygotowania. Lekko wyczuwalny smak kawy, chociaż to zależy od mocy kawy jaką przygotujecie do produkcji pączków. Polecam jeśli nie lubicie bardzo słodkich pączków. Ale zawsze możecie je dodatkowo osłodzić polewając je lukrem.


Składniki na około 24 pączki:

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 12 g drożdży świeżych
  • 40 g jasnego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki sol
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek gorącej mocnej kawy
  • 25 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Do mleka dodajemy drożdże, cukier, i łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy sól, jajko, kawę, zaczyn i masło. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę ( ciasto można również zagnieść ręcznie ). Odkładamy ciasto na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy chwilę. Rozwałkowujemy na grubość około 8 mm, wycinamy koła o średnicy 5 cm. Skrawki ciasta powtórnie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy koła. 
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy do 180 C°. Gdy olej będzie gorący smażymy pączki na lekko brązowy kolor z obu stron. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki do pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 
Chłodne pączki smarujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly