22.02.2014

Ciasteczka kakaowe


Ciasteczka powstały z myślą o moich synach. Są bardzo smaczne, kakaowe, chrupiące. 

Ciasteczka które będą przebojem na niejednym przyjęciu dziecięcym.



Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 165 g ciemno brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 260 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 35 kakao
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z sodą i kakaem. 
Masło miksujemy z cukrem i jajkiem na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakaem. Miksujemy do połączenia się składników. Z ciasta lepimy kulę spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Po czym rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 4 mm. Wycinamy krążki. Pieczemy około 10 minut mniejsze ciasteczka 12 minut większe. Studzimy na metalowej kratce.

Dodatkowo:
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki masła
  • kolorowa posypka
Czekolady łamiemy na małe kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej dodając masło. Gdy czekolada będzie płynna smarujemy ciasteczka. Posypujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly