06.02.2014

Czekoladowo orzechowe Biscotti


Biscotti to takie ciastka do kawy. Ponieważ są bardzo twarde i suche. Następnie zanurzając je w filiżance dobrej kawy nabierają miękkości i smaku.

Jak to mój kochany mąż powiedział  "Upiekłaś skalniaczki ". Ale powiem Wam że bardzo mu smakowały. Ponieważ gryzł je co gryzł. I nawet kawy nie chciał. A moja przyjaciółka powiedziała mi że tą są najlepsze jak dotąd biscotti jakie jadła.

Składniki na około 40 sztuk:

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 75 g orzechów laskowych
  • 75 g pistacji
  • 100 g czekolady pokrojonej w kostkę lub chocolate chips

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Blaszkę o bokach 33 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy podprażamy na patelni. 
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy łyżką następnie dodajemy jajka i zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się w cieście orzechów i czekolady (ciasto będzie troszkę klejące).

Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt kiełbaski o długości 33 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25 minut na lekko złoty kolor. Kiełbaski przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 C°.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly