05.06.2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Dzisiaj zapraszam na ciasto do którego rabarbar należy przygotować najlepiej na wieczór jeśli dnia następnego będziecie chcieli upiec tego oto placka. Przepis ten dostałam od mojej mamy, po tym jak go wychwalała postanowiłam go upiec. A że ostatnio na karbudzie (car boot) zaopatrzyłam się w dużą ilość rabarbaru :) postanowiłam upiec to pyszne ciasteczko.


Składniki:

  • 600 g rabarbaru pokrojonego w około 1 cm kawałki
  • 1 szklanka cukru

Rabarbar najlepiej wieczorem umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem. Przed pieczeniem umieszczamy rabarbar na sitku i odcedzamy (nie wylewamy soku będzie nam potrzebny). 

Dnia następnego: 

Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160ºC .

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • śmietanę kwaśną ewentualnie jeśli ciasto będzie zbyt suche 


Z podanych składników zagniatamy elastyczne jednolite kruche ciasto . Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. 
Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość 5 mm i wykładamy dno i rant (około 4-5 cm ) wcześniej przygotowanej blaszki* (resztki ciasta zagniatamy i odstawiamy na chwilę bo będzie nam jeszcze potrzebne). Ciasto w foremce znowu wkładamy do lodówki na czas gdy będziemy przygotowywać wypełnienie z rabarbaru.

Składniki na wypełnienie:

  • odsączony sok z rabarbaru
  • 1 budyń śmietankowy
  • odsączony rabarbar

Z soku i budyniu w proszku gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy rabarbar i mieszamy aby wszystkie cząstki były równomiernie pokryte. Masę przekładamy do przygotowanej foremki z ciastem. 
Resztę ciasta które nam zostało rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy paski o szerokości 1 1/2 cm robimy na cieście kratkę.
Ciasto pieczemy około 50 minut.
Po ostygnięciu ciasta zdejmujemy rant tortownicy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.

* ja zawsze na rozwałkowane ciasto dokładam foremkę lekko dociskam aby odbił się na cieście rant foremki, zdejmuję ją po czym nożykiem wycinam koło większe (od rantu) o tyle ile chcemy mieć wyłożone boki Ciasto na dłoniach przenoszę do foremki i lekko dociskam aby wszystko pasowało


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly