12.06.2013

Bezowe koszyczki z owocami

Oj było pysznie ! 
Beza, bita śmietana, owoce to wspaniałe połączenie. Pięknie będą się prezentowały na przyjęciu np w ogrodzie. Chociaż pogoda na razie nas nie rozpieszcza :)






Składniki na bezę:

  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 230 g drobnego cukru do wypieków

Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 100 ºC. 
Białka umieszczamy w dużej misie. Miksujemy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukier. Po zakończeniu ubijania piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca oraz nie powinien być wyczuwalny cukier między palcami..

Pianę przekładany do szprycy z ozdobną końcówką. Najpierw wyciskamy spód (koła) koszyczka o średnicy około 6 cm. Następnie na brzegach spodów wyciskamy 2 okręgi jeden na drugim.
Bezy suszymy w piekarniku około 2 godziny**

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietany 36 % 
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy cukier puder i ziarenka z wanilii i miksujemy na gęsty krem.

Dodatkowo :

  • 300 g różnych owoców ( u mnie truskawki, maliny, borówka amerykańska i czereśnie)

Wykonanie:
Koszyczki bezowe umieszczamy na paterze. Każdy koszyczek wypełniamy pobrzebi bitą śmietaną. Ozdabiamy owocami.

*do wyczerpania całej ilości cukru 
** można i dłużej, bezy powinny bez problemu odrywać się od papieru do pieczenia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly